Metamorfose station en stationsomgeving

Het station ligt ingeklemd tussen Stationsplein en Mandelaplein. Ze zijn de entree én het visitekaartje van de stad. Het station komt uit 1987. Daarom krijgen station en omgeving tussen 2020 en 2022 een metamorfose. Daarmee zijn we klaar voor de toekomst.

Het vernieuwde station sluit straks aan op de pleinen, een aantrekkelijke en veilige omgeving als je je reis begint of eindigt. Maar het is ook voor shoppers en uitgaanspubliek prettig om te zijn. Een station dat beter aansluit op een grote stad van 300.000 inwoners. Samen met Almeerders en bezoekers van het station is een plan gemaakt. Zo zal station Almere Centrum veranderen in een duurzaam stations waar het fijn is om binnen te komen of een reis te beginnen.

Wat gaat er gebeuren

Een mooie hal met nieuwe winkels, nieuwe puien, een nieuw plafond en transparante liften. De vernieuwing van het station zal de veiligheid vergroten. De pleinen voor en achter het station sluiten mooi op elkaar aan in de nieuwe passage. En op de perrons komen nieuwe houten banken, windschermen, wachtruimtes, betonnen poefjes en 'groene eilanden'. Ook het busstation krijgt een nieuw plafond en goede verlichting.

Ook beide fietsenstallingen krijgen een facelift. Daarna bieden ze samen plaats aan ruim 3.300 fietsen, brommers en scooters. Tot beide fietsenstallingen af zijn, kunnen reizigers de tijdelijke stalling bij het WTC gebruiken.

Werkzaamheden

Aannemer Hegeman Bouw & Infra voert het werk uit. Tijdens de werkzaamheden blijven de looproutes zoveel mogelijk hetzelfde.

Grote werkzaamheden waar de reizigers last van kunnen hebben, zoals het leggen van de tegelvloer of sloopwerkzaamheden aan het plafond gebeuren voornamelijk ‘s nachts of in weekenden waarin de aannemer doorwerkt. Zo ziet de reiziger op maandagochtend plots een veranderd station, maar kan gewoon doen waar hij/zij voor gekomen is: op reis gaan.

De werkzaamheden zijn begonnen in oktober 2020 en duren tot het voorjaar van 2022.

Liften Almere Centrum buiten gebruik tot medio april 2022

Als reizen per trein voor jou uitsluitend mogelijk is met behulp van een lift op het station, dan kun je gebruik maken van een taxi van vervoersbedrijf Transvision. Deze brengt je naar station Almere Muziekwijk of Almere Buiten.
Je kunt de taxi telefonisch of per mail vooraf regelen. De kosten worden vergoed.

Telefonisch: NS Klantenservice 030-235 78 22 of 010- 3035744 of E-mail: prorailverberg dit@transvision.nl

Ter plekke een taxi regelen kan ook. De telefoniste geeft dan aan hoe laat je de taxi mag verwachten. Houd wel rekening met maximaal 30 minuten extra reistijd.

Planning

WerkzaamhedenWanneer
Werkzaamheden op de perrons en in de halDoorlopend
Ingebruikname fietsenstalling Busstation WestNaar verwachting: eerste kwartaal 2022
Lift Centrumzijde en Mandelaplein in gebruikNaar verwachting: half april 2022
Ingebruikname fietsenstalling OostNaar verwachting: half april 2022
Station gereedApril 2022

Stationsplein en Mandelaplein

Net als bij de andere pleinen in de stad komt er meer groen op het Stationsplein en Mandelaplein. Ook komen er straks meer zitjes en plekjes om te chillen en te ontmoeten. De ontwerpen voor beide pleinen zijn samen met Almeerders gemaakt. Veel wensen zijn erin verwerkt. De pleinen worden groener en sfeervoller. Ook zijn de pleinen en het station straks veiliger en beter toegankelijk voor mensen met een beperking.

In 2022 zijn de werkzaamheden aan het Stationsplein en het Mandelaplein afgerond.

Het Mandelaplein gaat straks geleidelijk over in het aangrenzende park. Er komen verschillende bomen en struiken te staan: meerstammig, enkelstammig, brede hogere bladerenkroon of met een lagere vertakking. Ze zullen de wind op het plein breken, maar geven het ook een sfeervolle uitstraling mee. Het nieuwe groen nodigt uit nog wat langer te blijven.

Het Stationsplein zal een mooie overgang vormen naar de winkels, scholen, kantoren en uitgaansgelegenheden in de binnenstad. Het geeft een doorkijkje naar wat de bezoeker van het nieuwe centrum te wachten staat: een aantrekkelijke, levendige en bruisende binnenstad.

Kijk voor de actuele werkzaamheden in Almere Centrum op de pagina Werkzaamheden Centrum.