Rondje Weerwater

Met zijn groene oevers, strandjes en sportieve mogelijkheden is het Weerwater nu al een plek waar Almeerders graag komen. Deze unieke plek in Almere, is dé plek in de stad om te sporten, te ontspannen en elkaar te ontmoeten.

Er komt een recreatieve track, de Esplanade krijgt een make-over en we verbeteren de oevers.

De track rondom het Weerwater komt in fasen. In 2017 is de aanleg begonnen en het hele Rondje Weerwater zal in 2026 klaar zijn. Aan het blauwe asfalt herken je de track. In 2020 was het gedeelte in het Lumièrepark en Stedenwijk klaar. Net als het grootste deel van de vernieuwde Esplanade. De Weerwaterbrug is af. Tot de start van Floriade EXPO is de brug gedeeltelijk toegankelijk. Deze brug verbindt het Lumièrepark met de toekomstige Floriadewijk

In het rondje Weerwater zitten de Centrumkade, het Lumièrepark, de Groene Boulevard, de Zuidoever, de Floriade, het Strand Zuidoever en de Boulevard Stedenwijk.

Onderdeel van Almere 2.0

Het Rondje Weerwater is een van de sleutelprojecten van Almere 2.0

Esplanade

De Esplanade is sinds het begin van de werkzaamheden veranderd van een kale stenige vlakte in een groen en aantrekkelijk stadspodium voor Almeerders en bezoekers van het centrum. Een plek die aanvoelt als vakantie in de stad waar je kunt ontspannen, spelen, sporten en genieten van evenementen en activiteiten. In 2021 maken we een begin met de tweede fase. Hierin ondergaat de waterkant een metamorfose.

Ingericht voor allerlei gebruik

De Esplanade is nu geschikt voor allerlei soorten gebruik. Zo kunnen zoveel mogelijk mensen genieten van deze prachtige plek in Almere Centrum.

De zitranden langs de met bomen en planten ingerichte terrassen en de banken bij de watertrap en langs de waterkant nodigen uit om heerlijk te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Er is ook een vlak deel met grasvelden. Hierdoor is de Esplanade ook geschikt voor evenementen, zoals de triatlon of het Bevrijdingsfestival. Op dit deel van het plein kun je picknicken, sporten, of spelen.

Tweede fase herinrichting

De werkzaamheden voor de tweede fase zijn in volle gang. Er komt een horecapaviljoen, een stadsstrand en steigers worden uitgebreid voor de watertaxi naar de Floriade.

Horecapaviljoen

Nadat de muur op de Esplanade was weggehaald, ontstond ruimte voor het horecapaviljoen. Daarna konden ook de andere voorbereidende werkzaamheden voor de bouw beginnen. Inmiddels is de fundering bijna af. Zodra de vloer ligt, kan het paviljoen in een keer op zijn plek worden gezet. Dit gebeurt eind augustus. In de afbouwfase daarna volgen de aansluitingen op water en elektra en de inrichting. De horecaondernemer verwacht het paviljoen eind dit jaar te kunnen openen.

De waterkant

De werkzaamheden voor het stadsstrand zijn op 22 oktober 2021 gestart. Strukton Civiel West is begonnen met het aanbrengen van de damwanden en buispalen in het water. De werkzaamheden duren tot half januari 2022.

Het ontwerp van de aanlegsteigers voor de watertaxi naar de Floriade (Expo en daarna de Floriadewijk) is ook af. Wanneer de bouw van de aanlegsteigers precies begint, is nog niet bekend. De planning is wel dat ze begin 2022 af zijn.

Rekening houden met elkaar

De Esplanade delen we met elkaar. Behalve wandelen mag je er ook fietsen en skaten. Maar scooterrijders moeten een andere route kiezen. Houd rekening met elkaar, dan is er voor iedereen ruimte op de Esplanade.

8 pleinen

De Esplanade is een van de acht pleinen in Almere Centrum die een metamorfose krijgen. Het is een van de projecten waar de gemeente vanuit het programma Almere 2.0 en samen met centrumpartners werkt om het centrum levendiger, verrassender en aantrekkelijker te maken.

Lumièrepark

Het Weerwater krijgt natuurvriendelijke oevers. Op dit moment lopen veel oevers steil af. Er is weinig ruimte voor dieren en planten. Met de aanleg van natuurvriendelijke oevers verbetert de leefomgeving. Deze oevers lopen flauw af en hebben daardoor veel ruimte waar planten kunnen groeien. Doordat de planten op de oever voedingsstoffen uit het water halen, wordt het water in de toekomst ook helderder. De planten bieden veel leefruimte aan verschillende vissen en zorgen voor een betere waterkwaliteit.

Ter hoogte van het Lumièrepark bieden we het water meer ruimte door een speelse loop van de oever aan te leggen. Er komen enkele groene pieren, een inham en een klein eiland. 

De werkzaamheden starten in oktober en zijn eind 2021 afgerond.

Weerwaterbrug

De Weerwaterbrug verbindt het Lumièrepark met de toekomstige Floriadewijk. Almeerders hebben gestemd op hun favoriete ontwerp voor de brug. Er is gekozen voor het ontwerp van Strukton Infratechnieken B.V. Hiermee krijgt de stad een duurzame verbinding over het Weerwater.

Het is een bijzondere brug met een prachtig uitzicht over het Weerwater en de skyline van Almere. Een brug waar Almeerders trots op kunnen zijn. Mede omdat zij zelf het ontwerp hebben gekozen. In 2019 hebben 3.065 Almeerders gestemd op hun favoriete ontwerp voor de brug. De overgrote meerderheid (71% van alle stemmen) koos voor de brug die nu is gebouwd. In juni 2020 is de bouw van de brug begonnen. In juli 2021 was de brug af. Tot de start van Floriade EXPO is de brug gedeeltelijk toegankelijk.

Duurzaam ontwerp

Door de keuze voor beton met een sterke slijtlaag heeft de brug 25 jaar lang geen onderhoud nodig. Ook gaat de brug meer dan honderd jaar mee. Daarna is het beton volledig recyclebaar. Het ontwerp heeft een slank brugdek waarvoor een beperkte hoeveelheid materialen nodig is. Bij de bouw is zoveel mogelijk gerecycled beton gebruikt.

Duurzaam betekent ook zorgen voor minder noodzakelijk onderhoud om CO2-uitstoot te beperken. In het ontwerp is daarom gekozen voor materialen die geen coating of weinig nazorg nodig hebben, zoals onderhoudsarm asfalt. Ook door met zo weinig mogelijk voegovergangen te werken is veel minder onderhoud nodig.

Er is gekozen voor verlichting die de brug verlicht zonder de omgeving onnodig te beschijnen en vleermuizen en bevers te verstoren. De energie voor deze ledverlichting komt van een duurzame bron: de pergola met zonnepanelen die bij het begin van de brug in het Lumièrepark staat.

De brug is (voor een deel) geopend

Op 30 september 2021 is de brug, in aanwezigheid van verschillende Almeerders, officieel geopend door wethouder Maaike Veeningen en gedeputeerde Jan de Reus. In verband met de werkzaamheden op het Floriadeterrein (bouwterrein) is de brug tot en met de Floriade nog geen doorgaande route voor het Rondje Weerwater.

Ontwikkeling van de brug

De brug is in fasen opgebouwd door Strukton Civiel. Naast het ontwerp en de bouw zal Strukton de brug ook 20 jaar onderhouden. Iedere bouwfase is vastgelegd in een video. Bekijk de laatste video van de bouw van de brug.