Direct naar paginainhoud

De nieuwe brug die het Lumièrepark met de toekomstige Floriadewijk gaat verbinden, wordt een visitekaartje voor onze stad. Een duurzame verbinding over het Weerwater en onderdeel van het Rondje Weerwater. 3065 Almeerders hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te stemmen op hun favoriete ontwerp voor de brug. De overgrote meerderheid (71% van alle stemmen) heeft gekozen voor het winnende ontwerp van Strukton Infratechnieken B.V.

Planning

Strukton zal naast het ontwerp en de bouw ook 20 jaar lang het onderhoud aan de brug verzorgen. Aan beide kanten van het Weerwater worden vanaf mei 2020 werkterreinen ingericht. Deze zijn gepland op het Floriadeterrein, op het grasveld naast bedrijventerrein Veluwsekant West (nabij de Strurmeybrug) en op het Lumièrestrand. Vooruitlopend op de echte bouw van de brug worden ook wat kortdurende werkzaamheden uitgevoerd met beperkte afzetting van de werkzaamheden. Het Lumièrestrand blijft tijdens het werk voor het grootse deel beschikbaar voor recreatie. De feitelijke bouwwerkzaamheden zijn gepland vanaf juni 2020. De verwachting is dat de brug medio september 2021 klaar is.

In verband met de werkzaamheden voor de Floriade, is het moment waarop de brug voor publiek wordt opengesteld nog niet bekend. De straatnaamgevingscommissie zal voor de opening een passende naam aan de brug geven.

Ontwikkeling van de brug

Op 13 oktober 2020 werd het beton gestort van de eerste 2,5 dek-delen van de brug, gezien vanaf de toekomstige Floriadewijk. Bekijk de video waarin je kunt zien hoe 255m3 beton wordt gestort, met een gewicht van ongeveer 637.000 kilo.

Na 28 dagen was het beton uitgehard en kon de bekisting met ondersteuningsconstructie worden weggehaald. De bekisting is een soort mal waar het beton in is gegoten. Nu de bekisting weg is gehaald, wordt de vorm van de brug zichtbaar. In de onderstaande video vertelt architect Joost Brands over het ontwerp van de brug. De Weerwaterbrug is namelijk meer dan alleen een functionele verbinding. Straks kun je vanaf de verblijfsplekken op de brug heerlijk ontspannen en van het uitzicht genieten.

Ontkisten

Na 28 dagen was het beton uitgehard en kon de bekisting met ondersteuningsconstructie worden weggehaald. De bekisting is een soort mal waar het beton in is gegoten. Nu de bekisting weg is gehaald, wordt de vorm van de brug zichtbaar. In de video vertelt architect Joost Brands over het ontwerp van de brug. De Weerwaterbrug is namelijk meer dan alleen een functionele verbinding. Straks kun je vanaf de verblijfsplekken op de brug heerlijk ontspannen en van het uitzicht genieten.

De Weerwaterbrug zet voet (steen) aan land

De fiets- en voetgangersverbinding tussen het Lumièrepark en de toekomstige Floriadewijk bevindt zich nu in de aanlandfase. De aanlanding is een soort helling en is nodig om het hoogteverschil tussen de brug en het aansluitende fietspad te overbruggen. De aanlanding aan de kant van de Floriadewijk wordt anders gebouwd dan aan de kant van het Lumièrepark. Waarom? Je hoort het in deze video van Lennaerd Vos en Martijn van der Zon van Strukton. Een kijkje nemen? Wandel dan vanaf het Esplanadeplein naar het strandje tegenover de toekomstige Floriadewijk en zie de ontwikkeling van de Weerwaterbrug zelf.  De Weerwaterbrug wordt in het najaar van 2021 opgeleverd door Strukton.

Nieuwsbrief

Als je per mail op de hoogte gehouden wilt worden over de ontwikkeling van het Rondje Weerwater, kun je je aanmelden voor een nieuwsbrief. Je krijgt dan al het nieuws automatisch per mail.