Direct naar paginainhoud

De gemeente Almere volgt voor de ontwikkeling van de stad het principe van de Growing Green Cities. Dit is een beweging die het leven van stadbewoners in alle opzichten duurzamer, groener, gezonder en aantrekkelijker wil maken. Als ontwerpers van de nieuwe brug omarmen wij deze ambitie en laten we zien dat deze brug meer is dan een functionele verbinding tussen de toekomstige Floriadewijk en het Lumièrestrand.

Bij het vormgeven van de brug hebben we ons laten inspireren door de natuur en haar vloeiende vormen. Deze zijn herkenbaar in het slingerende brug tracé, de elegante brugdekconstructie en de sierlijke pijlers. We integreren de Growing Green Cities thema’s van Voeden, Vergroening, Gezondheid en Energieproductie met markante verblijfsplekken. Het oversteken van het Weerwater wordt een echte beleving met schitterende uitzichten op de omgeving!

We richten de brug in met duurzame en natuurlijke materialen. De balustrade herinnert in vorm aan rietstengels terwijl de bamboe zitelementen worden verrijkt met een mix van grassoorten en koolzaadbloemen. Riet en koolzaad zijn een knipoog naar de ontginningshistorie van de Flevopolder. Zij werden immers gebruikt om de polder geschikt te maken voor landbouw en bewoning.

De brug blijft heel lang onderdeel van de stad. Daarom maken we een duurzame brug met weinig onderhoud die mooi verouderd. Een robuuste, elegante constructie met inrichtingselementen die zich kunnen aanpassen aan toekomstig inzicht en gebruik.
Deze Weerwaterbrug gaat meer dan 100 jaar mee en voegt een nieuw duurzaam verhaal toe aan de rijke geschiedenis van Almere.