Direct naar paginainhoud

Aandacht voor sfeer, veiligheid en klimaat, meer groen, minder steen en beton én waar de wind minder vat op heeft. Een station dat beter aansluit op een grote stad van 300.000 inwoners.

Zo zal het station Almere Centrum uit 1987 veranderen in een aantrekkelijk station waar het fijn is binnenkomen of een reis te beginnen.

Wat gaat er gebeuren?

Een mooie hal met nieuwe winkels, glazen puien, een fris plafond en transparante liften. Het zal zeker de veiligheid vergroten. De pleinen voor en achter het station sluiten mooi op elkaar aan in de nieuwe passage. En op de perrons komen nieuwe houten banken, wachtruimtes, betonnen poefjes en 'groene eilanden'.

Ook het busstation krijgt een nieuw plafond en fijne verlichting.

Werk station in 5 fasen

ProRail voert het werk in 5 fasen uit. Na elke fase verplaatsen we de werkzaamheden naar een  andere plek in het station. Zo blijven de looproutes  langere tijd gelijk en wijzen alleen bij de overgang naar een nieuwe fase.

Grote werkzaamheden die voor de reizigers meer hinder geven , zoals het leggen van de tegelvloer of het sloop van het plafond doen we voornamelijk in de nachtelijke uren of in weekenden waarin dag en nacht zal worden doorgewerkt. Zo ziet de reiziger op maandagochtend plots een veranderd station en kan gewoon doen waar hij/zij voor gekomen is: op reis gaan.

Werkzaamheden Fase 1

De werkzaamheden zijn van 5 oktober 2020 tot december 2021.

  • Fase 1: oktober 2020 tot en met maart 2021
  • Fase 2: maart tot en met mei 2021
  • Fase 3: mei/juni tot en met augustus 2021
  • Fase 4:  augustus tot en met oktober 2021
  • Fase 5: oktober tot en met november 2021

Fase 1: oktober 2020 tot en met maart 2021

Fietsenstalling West

De kleine fietsenstalling aan de kant van het WTC wordt als eerste aangepakt. De onderste verdieping wordt bouw gereed gemaakt. Er komen glazen puien die voor meer transparantie en sociale veiligheid zorgen.

Stationshal

Tegelijkertijd beginnen we met de stationshal aan de kant waar de Service en Ticket zit. Deze blijft gedurende de verbouwing gewoon open. Tijdens het gehele werk zal er altijd één in/uitgang open blijven. Begonnen wordt met het werkklaar maken van het station, ofwel de tegels gaan eruit en er worden palen geboord voor het opbouwen van de nieuwe constructies. Er wordt niet geheid. Boren geeft minder geluidsoverlast.

Lift centrumzijde buiten gebruik

De lift aan de centrumzijde van het station is tot eind mei 2021 buiten gebruik. Tijdens de verbouwing  is er lange tijd helemaal geen lift meer op het perron van de sporen 3 en 4. Daarna plaatst de aannemer de nieuwe transparante glazen lift.

Pas in fase 2 gaat ook de lift bij de sporen 1en2 buiten gebruik.

Treinreizigers die uitsluitend kunnen reizen met behulp van een hellingbaan of een lift op het station, kunnen gebruik maken van een taxi van vervoersbedrijf Transvision. Deze brengt de reiziger dan naar station Almere Poort of Almere Buiten. De taxi is vooraf te regelen: telefonisch: 010 – 3035744  of door een mailtje te sturen naar prorailverberg dit@transvision.nl. De kosten worden vergoed. Doe dit wel 24 uur voor aanvang van de reis.

Ook aan deze kant van het station boren we palen. Daartussen komen uiteindelijk dezelfde glazen puien als die bij de fietsenstalling.

Ontmanteling technische huisjes perrons

Op de perrons ontmantelen we de eerste technische huisjes. De tegels gaan eraf en de uitgang die vanaf fietsenstalling west komt, verdwijnt. Hierdoor ontstaat er op het perron beter overzicht en krijgen de reizigers daarmee meer ruimte.

Onderdeel Almere 2.0

De vernieuwing van station Almere Centrum en de omliggende pleinen is een van de projecten van Almere 2.0. Het draagt bij aan de ambities van Almere 2.0, waarin gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk samen investeren in dat wat de stad nog aantrekkelijker maakt voor Almeerders en de regio.