Skip to content

Station Almere Centrum

 • Impressie Stationsgebied

 • Impressie Stationsgebied

 • Mandelaplein

 • Artistieke impressie concept ontwerp station fietsenstalling

  Impressie station fietsenstalling

 • Artistieke impressie concept ontwerp station noord zuid passage

  Impressie ontwerp station noord zuid passage

 • Artistieke impressie concept ontwerp station transparante liften

  Impressie ontwerp station transparante liften

Het station Almere centrum is een knooppunt van vervoer. Het is een combinatie van een treinstation, busstation, fietsenstalling, taxistandplaats en een verbindingszone voor voetgangers aan de noordzijde en het centrum. Het station dateert uit 1987 en is daarmee ruim 40 jaar oud. Het ontwerp van het station was indertijd gewaagd en is nu nog steeds een iconisch voorbeeld van een stationsontwerp. Het Bureau Spoorbouwmeester heeft het dak van het station opgenomen in De Collectie; cultuurhistorische visie naoorlogse stationsgebouwen.

Vandaag de dag is de kwaliteit van het station niet goed en is het station verloederd. De hal is niet overzichtelijk en het zicht wordt belemmerd door opstallen en massieve liften. De perrons zijn mede door de vides plaatselijk krap. Het busstation is donker en oncomfortabel. De fietsenstalling is beperkt en de detailhandel kent een marginaal bestaan, waardoor de voorzieningen in het station beperkt zijn.

Samen werken aan een integraal ontwerp station en omgeving

Artistieke impressie concept ontwerp station AC noord zuid passage

De gemeente Almere, provincie Flevoland, ProRail en NS hebben de handen ineen geslagen om de verloedering van het station te keren en een stationscomplex te realiseren waar reizigers zich prettig en veilig voelen, hun fiets makkelijk en veilig kunnen parkeren, de barrière opheft van de noord- en zuidzijde van het centrum en een moderne uitstraling heeft met voorzieningen. Kortom, een stationscomplex en openbare ruimte die bij Almere Centrum hoort. De afgelopen tijd is er gezamenlijk hard gewerkt aan een integraal ontwerp voor het stationcomplex en de openbare.

Integraal ontwerp

Op basis van de eisen en wensen van de gemeente, NS en ProRail en de inbreng van belangenorganisaties en bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren in het gebied om het station, is het integraal ontwerp gemaakt. 

Planning

Op 18 juli 2019 is de aanbestedingsprocedure gestart voor het station. De aard van de werkzaamheden vraagt om verschillende expertises en daardoor om meerdere contracten. Eén contract voor het Stationscomplex met de hal, de fietsenstallingen, plafonds en verlichting van het busstation en de perrons. En daarnaast een contract voor alle activiteiten aan de overkapping, zoals schilderwerk, glasvervanging en zonnepanelen. ProRail heeft hier april 2020 opdracht voor gegeven aan Hegeman Bouw en Infra B.V. en Straal- en Schildersbedrijf WEST B.V. De bouwwerkzaamheden aan het station zullen begin 2021 starten.
 
De vernieuwing van de pleinen rond het station wordt door de gemeente in een afzonderlijk project gerealiseerd. De aanbesteding voor de stationsomgeving start zodra het definitieve ontwerp klaar is. De omgeving zal - net als het station - voor aanvang van de Floriade in 2022 gereed zijn.

Onderdeel Almere 2.0

De vernieuwing van station Almere Centrum en de omliggende pleinen is een van de projecten van Almere 2.0. Het draagt bij aan de ambities van Almere 2.0, waarin gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk samen investeren in dat wat de stad nog aantrekkelijker maakt voor Almeerders en de regio.

E-mailnieuwsbrief

Op deze pagina's vindt u informatie en nieuws over de ontwikkeling van station Almere Centrum en het Stationskwartier. Als u nieuws automatisch per mail wilt ontvangen kunt u zich aanmelden voor de e-mailnieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Abonneer u op onze e-mailnieuwsbrief

Had u eerder al aangemeld? Dan kunt u hier afmelden of uw gegevens wijzigen.